444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Gebelik Dönemi Beslenme Önerileri


15 Şubat 2024

Genel Tanıtım


Gebelik yaklaşık dokuz ay süren kadının bedeninde ve ruhunda çok fazla değişimin gerçekleştiği mucizevi ve heyecanlı bir dönemdir. Gebelik öncesi planlı bir zaman aralığı varsa; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uykuya özen gösterilmelidir. Doktor kontrolüne gidilerek herhangi bir hastalık ya da vitamin-mineral eksikliği varsa önerilen tedavi ve verilen desteklerin düzenli kullanılması önemlidir.

Gebeliğin ilk 3 ayı(1.trimester) anne adayının sağlık ve kilo durumuna göre birkaç kilo artışı ya da aynı kilonun korunması ile geçirilebilir. Kilo fazlalığı olan anne adaylarında doktor önerisi olursa ilk 3 aylık dönemde kilo kaybı da hedeflenebilir. Gebeliğin ikinci 3 ayında(2.trimester) bebeğin ve annenin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kontrollü kilo artışı beklenir; anne adayının sağlık ve kilo durumuna göre 3-4 kilogram artışı normal beklenen değişimdir. Gebeliğin son 3 ayı(3.trimester) bebeğin fiziksel olarak en hızlı gelişme gösterdiği(boy uzaması, kemik gelişimi vb.) anne adayının fiziksel olarak daha da zorlandığı kilo artışı ve ödemin de arttığı gözlemlenir. Yaklaşık 5-7 kilogram artış olabilir. (Yaz aylarında ödem de daha fazla olabilir)

Gebelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler :
Gıda katkı maddeleri ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durulmalı
Gereksiz vitamin-mineral takviyeleri alınmamalı Sigara, alkol ve uyuşturucu tüketilmemeli
Mevsiminde olan sebze ve meyveler yenmeli
Baklagilleri haftalık 1-3 kez tüketmeye özen göstermeli(nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya vb.)
Hayvansal kaynaklı yağsız protein tüketimine de dikkat edilmeli

Gebelik Döneminde Ne Yemeli :
Yeterli sıvı tüketilmeli; Bol su, ayran, süt, kefir, az şekerli limonata, maden suyu(düşük sodyumlu tercih edilebilir)
Kaliteli protein seçilmeli; yumurta, balık, et, hindi, tavuk, peynir, yoğurt, baklagil yemekleri gibi
Mevsiminde sebze ve meyveler, bol salata (limon ve sirke ile) yenmeli
Kuruyemişler; ceviz, fındık, badem (1-2 avuç)
Sağlıklı yağlar; zeytin yağı, fındık yağı ile yemekler pişirilebilir
Bitki çayları doktor önerisi alınarak tüketilmeli (Günde 1-2 bardak açık çay genellikle tüketilebiliyor)
Tuz sınırlanması; özellikle hipertansiyon olduğunda çok önemli
Tansiyon düşüklüğünde doktor onayı alınarak normalden biraz daha fazla tuzlu yemekler yenebilir ve sodyumu yüksek maden suyu içilebilir
Fazla şeker, unlu mamuller ve kızarmış yiyecekler sınırlandırılmalıdır
Kalsiyum tüketimi 3.trimesterde arttırılmalı; peyniri yoğurt, süt, kefir, ayran.Peynirin pastörize sütten yapılmış olanları tüketilmelidir
Gaz ve şişkinlik durumlarında öğün sıklığı artırılmalı, yiyecekler daha fazla çiğnenmeli ve gaz oluşturabilecek olan yiyecekler kısıtlanmalıdır(baklagiller, muz, kavun, portakal, lahana, pırasa, bakla, taze fasulye, karnabahar, brokoli, bezelye, turp, soğan, sarımsak, yoğurt, ayran, süt vb.) Yemek sonrasında 1 saat bir şey yiyip içmemek ve oturur durumda kalmak da gaz şikayetini azaltabilir.
Bulantı durumunda; sarı leblebi, galeta, grisini gibi kuru içerikli atıştırmalıklar tüketilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA