444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Anal Biofeedback


20 Haziran 2022

Genel Tanıtım


Biofeedback ( bio: vücut, feedback: kendini eğiterek vücut aktiviteleri hakkında öğrenim elde etme) biyolojik aktivitelerin kontrolü ve öğrenimi için bir egzersiz eğitimidir. Biofeedback, zihnin yanı sıra vücudun vücut fonksiyonlarını düzenlemesi için şartlandırma sürecidir.
Kabızlık ve dışkı kaçırma ( inkontinans ), genel toplumda anlamlı oranda görülebilen hastalıklardır ve önemli ölçüde bozulmuş yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Buna karşılık, bu koşullar aynı zamanda sağlık hizmetlerinin kullanımına, topluma doğrudan ve dolaylı ekonomik maliyetlere ve işten ayrılmaya önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu hastalar için konservatif tedavi seçenekleri bazen yetersizdir ve birçok hasta semptomlarla sorun yaşamaya devam eder. Enstrümanlı anorektal biofeedback (BF), hastaların tedavi ve yaşam kalitesinin yönetiminde önemli bir yöntemdir. Hem dışkı kaçırma olan, hem de dışkı bozukluğu ile ilişkili kabızlığı olan hastalarda semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirir.

Dışkı kaçırma ( gaz ve dışkı tutamama ) ve belirli kabızlık ( geç tuvalet gitme, zorlanma, tam boşaltamama) durumlarının tedavisi için yan etkileri olmayan yararlı ve girişimsel olmayan bir tedavidir. Rektum dışkıyı biriktiren bir kas torbasıdır. Anal sfinkter dışkının kaçmasını önleyen bölgedir. Dışkı refleksi uyarıldığında istemli olarak dışkının çıkışına izin verilir. Eğer sfinkterde gevşeme olursa dışkı kendiliğinden dışarı kaçabilir ( fekal inkontinans). Tersi olarak sfinkter tonusu çok yüksekse dışkı çıkarmada güçlük olur. Kişi bu durumda zorlanır ve dışkılama eylemi çok zaman alan korkutucu olan bir olaya döner. Dışkılama sırasında karın basıncı artırılarak istemli olarak anal kanal gevşer.
İŞLEM
Test yaklaşık 30 dakika sürer. Bir hastane kıyafeti giymeniz istenecektir. Hemşire işlemi size açıklayacak, kısa bir sağlık öyküsü alacak ve sorularınızı cevaplayacaktır. Hasta daha sonra sol tarafında yatar. Rektuma, ucunda bir balon bulunan bir termometre büyüklüğünde küçük, esnek bir tüp yerleştirilir. Kateter basıncı ölçen bir makineye bağlıdır. Test sırasında, normal refleks yollarını değerlendirmek için katetere bağlı küçük balon rektumda şişirilebilir. Hemşire veya teknisyen ayrıca kişiden çeşitli zamanlarda sıkmasını, gevşemesini ve itmesini isteyebilir. Anal sfinkter kas basınçları bu manevraların her biri sırasında ölçülür. Muayeneden sonra, normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA