444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedir?


23 Mayıs 2022

Genel Tanıtım


Saç dökülmesini konuşmadan önce saç nedir, görevi nedir bilmeket fayda var.

Erişkin bir insanın başında ortalama 100.000-150.000 arası saç kılı bulunur. Hergün ortalama 50 ile 125 saç teli dökülür. Ayda ortalama 1-1,5 cm uzr. Yazın daha hızlı uzarken kışın yavaşlar.

Saçın biyolojisi

Anagen : Aktif büyüme fazı , protein sentezi ve keratinizasyon 5 yıl sürer.

Katagen: dinlenme fazı. 3 hafta sürer.

Telogen: dökülme fazı. 3 ay sürer.

Bu süreci bilmek saçın neden döküldüğünü anlamamızı sağlar.

Saç dökülmesi  diffüz(yaygın) veya fokal(kısmi) olabilir.

Çocuklarda diffüz saç dökülmesi nadirdir.

ÇOCUKLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ?

HORMONAL NEDENLER: Bazı bebekler doğuştan saçsızdır, bazılarıda gür saçlarla doğar. Ancak bir süre sonra gür saçlar dökülmeye başlar. Bebek doğduktan sonra uyaşanan hormanal değişimler saç dökülmesinine neden olur. Aynı hormanal değişimler nedeni ile bebeklerde memede sertlikte olabilir. Bunlar geçici durumlardır. Dökülen saçların yerine daha güçlü ve belki biraz daha koyu renkteki saçlar çıkmaya başlar.( ben eskisen sarışındım.)

YATIŞ POZİSYONU: sürekli aynı pozisyonda yatmak o bölgede saç kayıplarına neden olacaktır. Pozisyon üzeldikte saçlar uzamaya başlar.

KONAK ARTIŞI: aşırı konaklanma deride kuruluk ve pul pul dökülme yapar. Beraberinde lokal saç dökülmesi de öalbiri. Dikkat edilmesi gereken konu konakları çıkarmaya çalışırkan saç köklerinnin zarar görmesi ve bu bölgede seyrek kalması olabilir.

TİROİT BOZUKLUKLARI: Tiroit bezinin iyi çalışmaması sonucunda büyüme gelişme geriliği yanış sıra saçlarad dökülmede gözlenir. Mutlaka yakın takip edilmesi ve tedavi verilmesi gerekn bir sorundur.

SAÇKIRAN: TİNEA CAPİTİS ( SAÇ MANTARI)  saçta pul pul dökülme ve deride siyah noktalanmalar tarzında kendini gösterir. Tedavi sonrası saçlar yeniden çıkarç

ALOPESİ AREATA: Bir alerjik reaksiyon sonucu bağışıklık hücrelerinin saç folikullerine saldırması sonucu saçlar kaybedilir. Lokal veya yaygın olabilir. Çeşitli tedaviler uygulanır. Uzun ve zahmetli bir süreç başlar.

TİRİKOTİLLOMANİ: Daha çok çocuklarda görülen ve saç koparma şeklinde olan bir davranış bozukluğudur. Lokal saç dökülmeleri ve kopmalar olur.

TRAKSİYONEL  ALOPESİ: Daha büyük çocuklarda saçın tararken veya toplanırken çekiştirilmesi sonucu oluşur.

 

BESLENME PROBLEMLERİ: Çocuklarda iyi beslenememe , yemek seçme , bazı gıdalardan kaçınma nedeni her ne olursa olsun sonuçta saç gelişmesi için gerekli olan vitamin ve minerallerin yeterli alınmaması da saç dökülmesine neden olur..biotin, çinko, b12 ,demir en sık eksikliğinde saç dökülmesine neden olur.

Biotin:eksikliğinde saç ve tırnak yapıları bozulur.

B12: saçta hem dökülme hemde beyazlamaya neden olur.

Çinko: eksikliğinde saç dökülmesi, tırnaklarda kırılama ve atrofik değişiklikler, iyileşmeyen egzema benzeri döküntüler, ağız kenarında ve dudaklarda çatlaklar ve  barsak hücrelerini etkileyerek ishale neden olur.

Niasin: saç dökülmesi, ishal ve iyileşmeyen  yaralara neden olur.

LİNOLEİK ASİT VE ALFA-LİNAOLEİK ASİT: eksikliğinde saç ve kaşlarda dökülme olur.

DEMİR: ülkemizde ensık eksikliğine rastlanan element. Kansızlık yapar aynı zamanda anemi olmadan bile yaygın saç dökülmesi yapabilir.

BAKIR: daha çok bebeklerde görülür. Genetik, kazanılmış olabilir. Eşlik eden farklı klinik tablolar olur. Saç dökülmesi, saçta renk değişikliği ve saç formunun bozulmasına neden olur.

SELENYUM: saç ve deride renk değişikliği ve saçlarda dökülmeye neden olur.

A VİTAMİNİ:  Bu vitamin eksikliğinde değil ancak fazla alımında saç dökülmesine neden olur.

D VİTAMİNİ:  eksikliği saç dökülmesi de yapar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA