444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

D Vitamini Hakkında Bilinmesi Gerekenler


11 Mayıs 2022

Genel Tanıtım


Kemik gelişimi konusunda vücutta aktif rol oynayan D vitamini; her canlının vücudunda bulunmaktadır. Daha güçlü kemiklere sahip olmak, hafıza açısından daha aktif olmak ve saha sağlıklı bir cilt görünüme sahip olmak için oldukça önemlidir.

D Vitamini Nedir?

Bu vitamin vücutta düzenleyici olarak rol yapan bir bileşen olmakla beraber, Kalsiyum minerali ile çalışmaktadır. Kalsiyum minerali yalnızca D vitamini aracılığı ile emilim göstermektedir. Dolayısı ile bu vitaminin vücutta yeterli bulunmayışı Kalsiyum bileşenin de vücut tarafından alınmamasına yol açar. Vitaminin eksikliği kemik erimesine kadar ilerleyebilir.

İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir?

Vücutta bulunması gereken ideal D vitamini

Bu Vitamin Nereden Alınır?

Bu vitaminin ana kaynağı güneştir. Güneş ışınlarının daha fazla alındığı ülkelerde kemik hastalıklarının görünme olasılığı daha düşüktür. Kuzey ülkelerinde ise bu vitamin eksiliği daha çok görülür.

Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma durumunda vitamin vücutta depolanır ve vücudun ihtiyaç duyması durumunda da depodan kullanılmaktadır. Bu vitamini alırken mutlaka güneş koruyucu kullanılması gerekmekte, aksi halde çeşitli cilt hastalıkları ve hatta kansere varan etkiler meydana gelmektedir. Haftada 3 kere güneşe çıkıp 15 dakika ışınları almak fayda sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA