444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

İdrarda kanama ve idrarda kan görülmesinin nedenleri nelerdir ?


02 Mart 2022

Genel Tanıtım


İDRARDA KANAMA

1)İdrarda kan görülmesinin nedenleri nelerdir ?
İdrarda saptanan kanamanın pek çok nedeni vardır. Ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği gibi önemsiz bir nedenden de kaynaklanabilir. Bu nedenle mutlaka araştırılmalıdır. Önemli bir hastalık varsa bulunarak geç kalmadan tedaviye başlanmalıdır.
2 )İdrar yolu enfeksiyonlarında neden kanama olur ?
Sistit, nefrit, prostatit gibi enfeksiyon ve enflamasyonların idrar sistemi organlarının dokuları üzerinde yaptığı hasara bağlıdır.
3 ) Böbrek taşlarında idrarda kanama olur mu?
Böbrek içinde veya üreter denilen idrar yolunda hareket eden taşların mekanik olarak dokulara verdiği zarara bağlıdır.
4) idrarda kanamaya neden olan en tehlikeli durumlar nedir?
Özellikle mesanede veya böbrek içindeki idrar toplayıcı sistemi döşeyen epitelden kaynaklanan kanserlerde, hızla çoğalan dokuları besleyen kan damarlarından kaynaklanır.
5) İdrarda kanamaya neden olan başka hastalıklar var mıdır?
Erkeklerde belirli bir yaştan sonra büyüyen prostat bezinin, idrar yolunu tıkaması ve buna bağlı gelişen zorlanma nedeniyle oluşur.

BÖBREK TAŞLARI

1)Böbrek taşlarının belirtileri nelerdir?

  • Ağrı
  • İdrarda kanama
  • Bulantı / kusma

2) Böbrek taşları neden olur ?
İdrarda taş oluşmasını engelleyen bazı maddeler vardır. Bu maddelerin eksikliği, kalsiyum ve benzeri elementlerin idrarla aşırı atılması dolayısıyla taş oluşumuna neden olur. Aynı durum, taş oluşmasını tetikleyen maddelerin idrarda fazla olmasından da olabilir. Doğumsal ya da sonradan oluşan idrar yolu darlıkları veya tıkanmaları, idrar yolundaki yabancı cisimler ve idrar yolu enfeksiyonları da taş oluşumunu kolaylaştıran diğer etmenlerdir.
Ayrıca, yaşanan bölgenin özellikleri (hava sıcaklığı ve terleme yoluyla fazla sıvı kaybetme), beslenme alışkanlıkları (az sıvı alınması dahil) taş oluşumunu kolaylaştırır. Bazen ailesel kalıtım da taş oluşumunda belirleyici özellik taşır.
3) Böbrek taşı nasıl teşhis edilir ?

  • Anamnez
  • Muayene
  • Ultrason
  • Bilgisayarlı Tomografi
  • idrar tahlili

4)Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?

  • İzlem ( Kendiliğinden düşebilir).
  • Taş kırma
  • Ameliyat

5)Böbrek taşlarının oluşmasını önlemek için ne yapmalı ?
Tedavi sonrası elde edilen taşın analizi yapılarak, taşın cinsine göre koruyucu tedavi uygulanması önemli bir noktadır. Taşların sık tekrar etmesi nedeniyle, özellikle bol sıvı alınmasına gayret edilmelidir. Taş hastalarının üçte ikisinde, taşın 5 yıl içinde tekrarladığı düşünüldüğünde, düzenli olarak kontrol yapılmasının gereği anlaşılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA