444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Kalp Damar Hastalıklarının Altında Başlıca Yatan Sebepler


28 Ocak 2022

Genel Tanıtım


Hem Uzun Hem Sağlıklı Bir Hayat Artık Daha Olası

Günümüzde kardiyoloji ya da kalp damar hastalıkları ile başlayan makaleler ya da içerikler şu cümle ile başlar: Kalp damar hastalıkları dünyada en sık görülen hastalıklardır. Bu cümleden yola çıkmak yerine, kalp damar hastalıklarının belki de bu yüzyılın en önlenebilir hastalık kümesi olduğunun altını çizmek daha akıllıca olacaktır. Hem hastalık ortaya çıkmadan kullandığımız hastalık riski değerlendirme sistemleri hem de tedavi için kullanıma sunulan yeni ilaçlar ve girişimsel yöntemler kardiyolojiyi birçok tıbbi branşın ilerisine taşımaktadır. Kendi kardiyoloji yolculuğum süresince bile çoğu bilimsel gelişmenin kardiyolojinin günlük uygulama pratiğinde yerini aldığını deneyimlemiş bir hekim olarak hastalarımın ve daha çok hastalık başlamadan bizlere başvuran sağlıklı insanların hayatlarına dokunmak belki de mesleğimin en tatmin edici kısmı olmaya devam etmektedir.

Kalp Damar Hastalıkları’ nın ilgi alanları nelerdir?

Kalp damar hastalıkları oldukça geniş bir yelpazedeki birçoğu atardamar ilişkili durumları içermektedir. Koroner atar damar (kalbi besleyen damar) hastalıkları, periferik atardamar (kalp dışı bölgeleri ve iç organları besleyen atardamarlar) hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp kapak hastalıkları, ritim bozuklukları, kalp yetersizliği, şah damarı hastalıkları ve inme bunların başında gelmektedir. Bu hastalıkların tedavilerinde güncel kanıta dayalı tıbbın olanaklarından faydalanılmaktadır. Hem ilaç tedavisi hem de girişimsel ve cerrahi tedaviler ülkemizde de oldukça yüksek başarı oranı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Kötü beslenme ve Sigara içme oranının artması, artık kadınları da daha fazla risk altında bırakıyor..

Kalp damar hastalıklarının altında başlıca sigara içimi ve hareketsizlik yatmaktadır. Diyabet, obezite, kolesterol yüksekliği, genetik yatkınlık, duygusal stres ve alkol tüketimi de önemli hazırlayıcı faktörler arasında yer almaktadır. Daha önceki yıllarda kalp damar hastalıkları yönüyle kadın cinsiyetin koruyucu olduğunun daha fazla altı çizilirken, kadınlarda sigara içiciliğinin artması, dış ortamda erkekler kadar psikolojik strese maruz kalmaları, obezite, hareketsizlik ve kötü beslenme nedeni ile kalp damar hastalıklarının kadınlarda da hızla arttığı gözlenmektedir.

Küçük yaşam değişiklikleri, hayati önem taşıyabilir,

Makalemin başında bu hastalıkların çoğunun önlenebilir olduğunu belirtmiştim. Çoğu zaman hastalık ortaya çıkmadan yapılan küçük yaşam tarzı değişikliklerinin değeri çok büyüktür. Başvuran sağlıklı görünen ancak kalp damar hastalığı yönü ile risk grubunda bulunan kişilerin dikkatlice değerlendirilmeleri ileride oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçebilmektedir. Günümüzde kalp damar hastalığı riskini belirlemek için hem klinik (kişinin tansiyon değeri gibi) hem laboratuvar hem de görüntüleme yöntemleri bakımından oldukça verimli bir dönemde bulunmaktayız. Her geçen gün hastalık başlamadan bizleri uyarabilecek yeni risk modelleri ile kardiyoloji beslenmeye devam etmektedir. 

Sağlıklı-Akdeniz usulü beslenme, fiziki aktivite, psikolojik stresten kaçınma, varsa yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların uygun bir şekilde tedavi edilmesi, kan yağları-kolesterol düzeylerinin optimal düzeylerde kalmasının sağlanması başlıca yapılması gerenlerdir. Yaşınız 40 ve üzerinde ise ya da ailenizde kalp damar hastalığı öyküsü varsa daha erken, kardiyolojik değerlendirme çok önemlidir. Hayat yolculuğunuza verimli ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için kalp damar hastalığı riskinizin gözden geçirilmesi ve küçük önlemlerle durumun kontrol altında tutulabilmesi çok değerlidir. 

Doç. Dr. Emrah İpek

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA