444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Obezitenin Tıbbi Tedavisi (3)


28 Haziran 2022

Genel Tanıtım


  • Sağlıklı bir kilo verme sürecinde öğün saatleri ve yemek yeme süreleri önemlidir.
  • Sabah uyanma saati ve kişinin açlık şekerinin durumuna göre kahvaltı saati belirlenebilir, yüksek kan şekeri ile güne başlandıysa kahvaltı saati uyandıktan sonra yaklaşık 2 saate kadar uzatılabilir.
  • Her ana öğün aralığı kişinin iş ve özel yaşam koşullarına göre 4 ile 5 saat olarak belirlenebilir.
  • Fiziksel aktivitesi fazla olan kişilerde hipoglisemi olmaması için daha sık aralıklarla ana ve ara öğünler planlanmalıdır.
  • Ara öğünlerde de karbonhidrat ve protein yönünden dengeli bir seçim yapılmalıdır.
  • Ana ya da ara öğün olsun öğünlerin yeme süreleri olabildiğince uzun olmalıdır.
  • Her lokma küçük parçalar halinde ağıza alınmalı ve boza kıvamına gelene kadar çiğnenmelidir.
  • Yavaş yemek ve iyi çiğnemek hem tokluk hissini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır.
  • Yemeklerden yaklaşık 15-20 dakika önce 2 bardak su içmek daha hızlı tokluk hissine ulaşmaya yardımcı olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA