444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?


09 Mart 2023

Genel Tanıtım


Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Serviks kanseri bir diğer adı ile bilinen rahim ağzı (serviks) kanseri, serviks ile vajinanın bağlandığı alt kısımda yer alan boyun şekildeki kısmın kanseri olarak bilinir. Oldukça önemlidir. Meme kanserinden sonra en fazla görülen ikinci kanser olarak bilinir.
 
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Yüksek riskli faktörler rahim ağzı (serviks) kanseri olmasına yol açmaktadır. Yüksek riskli olan HPV'ler Tip 16 ve 18 rahim ağzı (serviks) kanseri için en yüksek riskli olan enfeksiyonlar olarak bilinir. Bunların yanı sıra serviks kanserine neden olan çeşitli nedenler de bulunur. Bunlar nedenler aşağıdaki gibidir.
 
 1- Düşük bağışıklık sistemine sahip olmak,
 2- Küçük yaşlardan itibaren cinsel ilişki yaşıyor olmak,
 3- Sigara ve alkol tüketimi,
 4- Sebze ve meyve tüketiminin az olması,
 5- Yüksek riskli seks eşinin olması,
 6- Cinsel yolla bulaşan çeşitli virüsler,
 7- Enfeksiyonların varlığı ve zaman içinde artması,
 8- Düşük sosyoekonomik seviye olarak açıklanabilir.
 
Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Erken evre olan rahim ağzı kanserlerinde birincil tedavi yöntemi uygulanır. Çocuk doğurmak isteyenler için serviks bütünü ya da bir kısmının alınması işlemi yapılır. Bu işlem rahmi koruyan cerrahi bir işlemdir. Bu işlem öncesinde hastanın detaylıca bir kontrolden geçmesi ve gereken tedbirlerin alınması gerekmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından detaylı bilgiler verilmelidir.
 
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nasıl Önlenir?
Rahim ağzı kanseri oldukça sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra kadınların günlük hayat kalitesini düşürmektedir. Bu hastalıktan önlemenin yolları ise:
 
 1- Tek eş ile cinsel hayat,
 2- Sigara ve alkol kullanımını bırakmak,
 3- Düzenli beslenmek,
 4- Kondom gibi koruyucu yüzeye direkt olarak temas eden nesneler de kullanmak olarak sıralanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA