444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Vertigo


04 Ağustos 2020

Genel Tanıtım


Vertigo kişinin çevresiyle olan ilişkisindeki karmaşanın subjektif görünümü olarak tanımlanır.Kişi ya kendini boşluktaymış gibi hisseder ya da çevresinin kendi etrafında döndüğünü algılar.Çoğu kez hareket ederken ortaya çıkar ve düşme riskini arttırır. 

Kısaca vertigoya hareket halüsinasyonu da denilebilir.Bu açıdan demir eksikliği,vitamin yetersizliği ve birçok metabolik hastalıklarda karşılaştığımız sersemlik halinden ayırt edilir.

Vertigo aslında bir hastalık değil çeşitli hastalıklarda görülebilen bir semptomdur.Vertigo çoğu kez periferik vestibüler yetmezlik dediğimiz doğrudan iç kulaktaki denge sistemindeki arıza sonucu gelişir.Daha az oranda ise beyini ilgilendiren santral vestibüler yetmezlikler vardır.Periferik gruptakiler ani ve gürültülü başlar.Hastayı ölüm korkusu ile baş başa bırakır.Genellikle bulantı,kusma, hareket bozukluğu,kulakta dolgunluk hissi,işitme kaybı,çınlama eşlik eder.Santral olanlar ise daha tehlikeli olmalarına karşın daha sinsi ve süreklilik gösterirler.(beyin kanaması,migren ,tümör,multipl skleroz vb..)

KBB açısından en sık benign paroksismal pozisyonel vertigo yani halk arasında kristal hastalığı denilen durumla karşılaşırız.Bu hastalık hiç sebepsiz ya da önceden maruz kalınmış travma sonrası ortaya çıkabilir. İç kulaktaki kalsiyum kristallerinin yer değiştirmesi sonucu hareket sırasında saniyelerle sınırlı kısa süreli baş dönmesi atakları görülür.Hiçbir zaman işitme kaybı eşlik etmez.Tanısı belirli manevra hareketleri ile konur.Hastanın ani hareketleri kısıtlanarak vestibüler kompansasyon oluşması beklenir.İnatçı tekrarlayan vakalarda ise yine özel manevralarla yer değiştirmiş kristaller yerine oturtularak tedavi sağlanır.Daha nadir karşılaştığımız Meniere hastalığındaysa vertigo saatlerce sürer.Genellikle kulak çınlaması,dolgunluk hissi,işitme kaybı,bulantı ,kusma eşlik eder.Çoğu kez medikal tedavilerle iyileşme gelişir.Sık tekrarlayan nadir vakalarda ise cerrahi operasyonlar gündeme gelir.Denge sinirinin enfeksiyonu ile oluşan baş dönmesi ise günlerce sürebilir.

Vertigoya çift görme ,yüz felci gibi nörolojik belirtiler eşlik ediyorsa beyin hastalıkları düşünülmelidir.nörolojik muayene,tomografi ve magnetik rezonans gibi görüntüleme metodlarıyla tanı konulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA