444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Bel Soğukluğu (Gonore)


31 Aralık 2020

Genel Tanıtım


130 yıl önce (1879) Dr. Neisser tarafından bulunan "Neisserria Gonorrhea" isimli gonokok mikrobunun kuluçka süresi genellikle 1-10 gün dür. Yani şüpheli temasın ardından 1 ila 10 gün arasında yakınmalar başlar. "Bel soğukluğu" ismi, erkeklerdeki meniye verilen "bel" isminden türemiştir. İnsanın belini üşütmesi gibi şeylerle ilgisi yoktur.

Gonore cinsel temasla bulaşır. Başka bir şekilde bulaşması hemen hemen imkansızdır çünkü hastalık etkeni vücut dışındaki bir ortamda hiç yaşayamaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün hesaplarına göre, Türkiye'de günde yaklaşık 1,000 adet "Bel Soğukluğu" (Gonore) vakası görülmektedir. Fakat bu bilgi kimseyi tedirgin etmemelidir çünkü tedavisi çok kolay bir hastalıktır. Dayanıksız bir mikrop olduğu için tedavide zorluk olmaz. Dikkat edilmesi gereken tek şey, hastanın şikayetleri başlayınca hemen doktora başvurmasıdır. Bundan sonra hasta, çok kısa zamanda tedavi edilir. Dikkatli bir muayeneden sonra akıntıdan gerekli tahliller için örnek alınır. Çok belirgin durumlarda, tahlil sonuçlarını beklemeden ilaç tedavisi başlanır. Gelen sonuçlara göre de, gerekli yol izlenir.

Gonore, en çok bilinen cinsel hastalıktır ama örneğin "klamidya" bunun 10 katı daha sık görülür. Bel soğukluğunun belirtileri diğer akıntılı hastalıklara göre daha belirgindir.

Erkek lerde daha sık teşhis edilir. İlk belirti idrarda hafif bir yanmadır. Bu yanma giderek artarken penisten şeffaf bir akıntı gelmeye başlar. Daha sonraları bu akıntı irinli bir karakter kazanır. Koyu kıvamlı ve sarı renkte, bazen yeşile çalan bir akıntı olur. İç çamaşırında belirgin leke bırakır. Penis ucu kızarıktır. İdrar yaparken yanma hissi belirgindir.

Kadın larda vaginada akıntı ile koku ve idrarda yanma görülür.

Akıntı örneği alınarak özel bir boyama yöntemiyle boyanır ve mikroskop altında incelenmesi ile tanı konur. Bu yöntemin yanında bazen kültür testi gerekebilir.

Zamanında tedavi edilmezse, erkeklerde idrar yolu darlıkları ve kısırlığa neden olabilir. Kadınlarda ise kısırlık ve karın içi iltihapları oluşabilir. Akılda tutulması gereken şey, zamanında yapılan tedaviyle hastalık birkaç günde yok olur. Tek doz iğne tedavisi ile beraber hap kullanılır.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken, şikayetler hemen geçse bile, ilaçlara en az 10 gün devam edilmesidir. İlaçları çiftin ikisinin de birlikte kullanması gerekir. Bu zaman zarfında cinsel ilişkiye girmek, hem hasta hem de karşısındaki için tehlikelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA