444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Çocukluk Çağının Döküntülü Hastalıkları


05 Ocak 2021

Genel Tanıtım


Çocukluk çağının çoğu aşıyla korunabilen sık görülen ismi konulup tanımlanmış hastalıkları aşağıdaki gibidir.

Kızamık:

Aşısız çocuklarda yüksek ateş, gözlerde kızarıklık, ağız içi döküntülerle başlayan yüzden gövdeye doğru inen kırmızı döküntülerdir. 3-4 gün sürer kaybolur. Hastalık sırasında veya sonrasında zatürre faranjit orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklar görülebilir. Aşısı 12 ay ve sonrasında 4-6 yaş arası 2 dozu yapılarak tam koruma oluşturulur. Son 10 yılda yapılan yoğun aşılama ile ülkemizde vaka görülmemektedir. Tedavisi yoktur.

Kızamıkçık:

Çocukluk çağında aşılamalardan önce sıklıkla görülen bir döküntülü hastalıktır. Kulak arkası lenf bezesi şişmesi ve vücutta döküntü ile genelde komplikasyonsuz atlatılır. Gebelik  döneminin ilk aylarında anne geçirirse anne karnındaki bebekte beyin göz ve gelişme bozuklukları ile giden ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bayanların evlenmeden önce tekrar aşılanmaları faydalı olacaktır. 12 ay ve 4-6 yaş arası 2 doz aşılama rutinde vardır. Tedavisi yoktur.

Su Çiçeği:

Diğer döküntülü hastalıklardan daha farklı bir seyir izleyen su çiçeği hastalığında içleri su dolu lezyonlar saçlı deriden başlar tüm vücutta görülür. 1 hafta kadar sürer. Ağır formlarda veya kaşıma sonrasında ciltte iz kalabilir. Bazende beyincik iltihabı zatürre pankreas iltihabı gibi yan hastalıklar görülebilir. 1 yaş ve 6 yaş sonrası aşılama ile % 95 korunabilir. Tedavi semptomatiktir

6. Hastalık:

Bir yaş ve altındaki bebeklerde 4 gün 39-40 derece ateş ve sonrasında  ateş düşmesiyle ortaya çıkan kırmızı döküntülü karakteristiktir. 3 gün sonra döküntüler kaybolur. Ateşli donemde muayene bulguları ve kan tahlilleri normal çıkar. Tedavisi yoktur. Semptomatiktir. Komplikasyonu yoktur.

5. Hastalık:

Genelde 5 yaş civarı veya daha büyük çocuklarda ateşle beraber yanaklarda kelebek tarzı ve kol ve bacak dış yüzlerinde başlayan 3 gün 2 hafta arası devam eden döküntü ile karakterizedir. Tedaviye gereği yoktur. Komplikasyonu yoktur. Aşısı yoktur.

Kızıl:

Genelde 2 yaştan büyük çocuklarda beta grubu mikropların yol açtığı farenjit ve tüm vücutta dokuntu çilek dil ve yuksek ateş ile kendini belli eder. Antibiyotik tedavisi gerektirir. Büyük çocuklarda romatizmal ateş kalp ve böbrek tutulumu görülebilir. Doktor kontrolünde olmak gerekir.

El Ayak Ağız Hastalığı:

Son yıllarda sıklıkla görülmeye başlayan her aş grubunu hatta erişkinlerde tutabilen coxachi grubu virüsün yaptığı bir hastalıktır. El ayak dirsek gluteal bölge ağız içinde yaygın küçük yaracıklarla seyreder ateş genelde olur. Bazen bir hafta sürer. Beslenme bozulabilir. Serum gerekli olabilir. Aşısı yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA