444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Kadınlarda Kalp Hastalıkları


22 Ocak 2021

Genel Tanıtım


Koroner arter hastalıkları; Kalp krizinin en sık semptomu olan göğüs ağrısı şikâyeti, kadınlarda erkeklere göre daha az hissedilir. Bunun sebebi; kadınların damarlarının daha ince olması ve mikrovasküler koroner arter hastalığı dediğimiz küçük damar hastalığının kadınlarda daha fazla olmasıdır. Bundan dolayı kadınlarda ‘sessiz kalp krizi’ daha sıktır. Dolayısıyla kadınlarda kalp krizi tanısı daha az konulur ve kriz sonrası kalp yetmezliği gibi komplikasyonlar sebebiyle hastaneye daha sık başvuru olur. 

Kadınlar için koroner arter hastalığı  risk faktörleri; Sigara, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği , hareketsiz yaşam, stres ve depresyon, ailede erken yaşta (kadınlarda 65 yaşından, erkeklerde 55 yaşından önce) koroner arter hastalığı hikayesi olması, hamilelikte yüksek tansiyon ve hipertansiyon gelişmesi, inflamatuar hastalıklar( romatoid artrit ve lupus gibi) kalp hastalığı riskini artırır.

Menopoz; menopozdan sonra östrojenin azalması özellikle küçük damar hastalığını tetikler. Erken menopoza (40 yaşından önce) girenlerde veya menopoz şikayetleri belirgin olanlarda (sıcak basması, uyku düzensizliği gibi ) doktor kontrolünde verilen hormon tedavisi kalp damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahiptir.

Sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, normal kilolu olmak, sağlıklı beslenmek, stres yönetimi yapabilmek, kişisel risk faktörlerinin (hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi ) farkına varıp tedavisini almak kalp hastalığı riskini azaltır.   

Egzersiz; günde 30 dakika haftanın 5 günü tempolu yürüyüş kalp damar hastalıklarından koruyucudur. Mümkünse asansör yerine merdiven kullanarak, ev içinde hareketi artırarak günlük fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz.

Normal kilolu olup olmadığınızı vücut kitle indeksi ile hesaplayabilirsiniz https://www.formdakal.com/vucut-kitle-indeksi-hesaplama). Eğer vücut kitle indeksi 25 ve üzerinde ise kalp hastalığı gelişme riski yüksektir. Bel çevresinde artma (89 cm‘den daha fazla) kalp hastalığı riskini arttıran diğer bir parametredir.

Kalp damar hastalıklarında önerilen ilaç tedavisi her iki cinsiyette de aynıdır. Koruyucu amaçla aspirin; erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da ancak doktor tarafından önerilirse kullanılmalıdır. Kadınlarda damarlar erkeklere göre daha ince olduğu için damarı balon ve stentle açma işlemi daha az başarılı ve  bypass komplikasyonları daha fazla olabilir. 

Takotsubo sendromu (Kırık Kalp Sendromu); özellikle kadınları etkileyen, emosyonel stres sonrası gelişen, kalpte bölgesel balonlaşmayla beraber seyreden bir tablodur. Patofizyoloji tam olarak  bilinmemekle beraber; ani artan stres hormonlarının kalbin küçük damarlarına ya da kalp kası hücrelerine zarar vererek oluştuğu düşünülmektedir. Vakaların %90’ı menopoz sonrası kadınlardır. Belirtileri ; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulmadır. Tanı; EKG, ekokardiyografi ve koroner anjiyo ile konulur. Hastanede medikal tedavi alarak takip edilen hastalarda, genellikle (%95) bulgular 3 hafta içinde düzelir. 

Peripartum&postpartum kardiyomiyopatisi (gebelik ve sonrasında görülen kardiyomiyopati); gebeliğin son aylarında ve doğum sonrası ilk 5 ayda (%75’inde tanı doğum sonrası ilk ayda konulur) sebepsiz yere kalp yetmezliği belirti ve bulgularının gelişmesidir. Genellikle 30 yaşından sonra ve çok doğum yapan kadınlarda görülür. Genetik yatkınlık, gebelikte beslenme bozuklukları diğer sebeplerdir. Patofizyolojisinin; gebelikteki hormonal değişikliklerin vaskuler yapılara etkisi olduğu düşünülmektedir. Hastaların %50’si ilk 6 ayda tamamen iyileşir, %10-15’inde kalıcı kalp yetmezliği gelişir. Gebelik kardiyomiyopatisinin aynı kişide tekrar olma olasılığı yüksektir (%60).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA