444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Kalp Kapak Hastalıkları


26 Ekim 2021

Genel Tanıtım


Kalpte mitral, aort, triküspit ve pulmoner kapak olmak üzere 4 kapak bulunmaktadır. Kapaklar açılıp kapanarak kalp içinde kanın tek ve doğru yöne gitmesini sağlar. Kapaklar bu görevini tam yapamadığında , dalrlık ve yetersizlik olduğunda , kalp kapak hastalığı gelişmiş demektir. Kapak darlığında, kapak açılımı kısıtlıdır ve bu kısıtlılık ; hafif-orta ve ileri derecede olabilir. Kapak yeterziliğinde ise kapağın tam kapanmasında problem olup kan, kapağın gerisindeki kalp boşluğuna kaçar ve bu kaçak hafif – orta- ileri derecede olabilir. Aynı kapakta ya da birden fazla kapakta darlık ve yetersizlik beraber bulunabilir.

Kalp kapak hastalıkları doğuştan ya da daha sıklıkla sonradan gelişebilir.

Doğuştan kalp kapak hastalıkları içinde en sık görülen biküspid aort kapaktır. Normalde 3 yaprakçıklı olması gereken aort kapağın doğuştan 2 yaprakçıklı olma durumudur. Normal populasyonun% 2.5 'unda görülür. Aort kapağında hem darlık hem de yetersizliğiye sebep olabilir. % 25 kişide aortda genişleme ile beraberdir.

Sonradan gelişen kalp kapak hastalıklarının günümüzdeki en sık sebebi ilerleyen yaşla kalp kapaklarında fibrokalsifik dejenerasyon olmasıdır. Bunun dışında koroner arter hastalıkları, kardiyomyopati, hipertansiyon, aort anevrizması, romatizmal ateş, bağ dokusu hastalıkları nadiren kalp tümörleri kalp kapak hastalığına sebep olabilir.

Fibrokalsifik dejenerasyon; ilerleyen yaşla ( genellikle 65 yaş üstünde) kalp kapaklarında kireçlenme ve dejenerasyon olmasıdır. Genellikle aort kapakta görülür ve darlık bulgusuna sebep olur. Hipertansif kişilerde daha sık görülür.

Miral kapak prolapsusu ; normalde sert bağ dokusundan oluşan mitral kapağın yapısının miksamatöz değişiklikle daha gevşek bir hal alması ve kapanırken bombeleşme yapma durumudur. Çeşitli derecelerde kapak yetersizliğine (kapağın tam kapanamama durumuna) sebep olabilir.

Kalp kapak hastalıklarının başlıca tanı yöntemi ekokardiyografidir. Eko ile dört kalp kapağının yapı ve fonksiyonları değerlendirilebilir. Böylece kalp kapak hastalığının hem sebebi hem de derecesi anlaşılarak izlem ve tedavi planlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA