444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Çocuklarda Böbrek ve İdrar Yolu Hastalıkları


05 Ocak 2021

Genel Tanıtım


Normal olarak, bel hizasında, karın boşluğunun arka tarafında sağ ve sol yanda yerleşmiş iki böbreğimiz vardır. Böbreklerimiz çok önemli ve hayati görevleri olan organlardır: Kanı süzerek idrarı oluşturur ve idrarın içinde vücumuzda ortaya çıkan zararlı atık maddeleri, asidi ve fazla suyu ve tuzları atarlar.Kalsiyum ve fosfor dengesini düzenleyerek ve D vitaminini aktif hale getirerek kemiklerin güçlü olmasını sağlarlar. Ayrıca, tansiyonu ayarlayan ve kanımızdaki alyuvarların yapımını uyaran hormonlar salgılarlar.

Böbrek dokusunda oluşan idrar, böbrek havuzunda toplanır ve “üreter” adı verilen idrar borusunun içinden geçerek idrar torbasına akar. İdrar torbası dolunca kasılır ve içinde birikmiş olan idrarı “üretra” adı verilen kısa bir borudan dışarıya atar. Böbrek havuzundan başlayarak idrarın dışarı çıktığı yere kadar uzanan yola “idrar yolu” denir.

Çocukluk çağında, böbrek dokusunda ve idrar yollarında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.

Çocuklardaki böbrek ve idrar yolu hastalıklarının bir kısmı doğuştan olan bozukluklardır.Bunlar, bebek daha anne karnında iken ve hiçbir belirti vermeden önce, ultrasonografi incelemesi yapıldığında görülebilir

Çocukluk çağında böbrek dokusunda ortaya çıkan başlıca hastalıklar; ”nefrit” ler ve “böbrek enfeksiyonu”dur. Ayrıca çocuklarda idrar kesesi enfeksiyonları ve idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar da görülebilir.Şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan böbrek ve idrar yolu hastalıkları böbrek yetersizliğine yol açabilir.

Nefritlerin belirtileri:

Nefritlerin başlıca belirtileri, kanamaya bağlı olarakidrarın kırmızı-kahverengi olması, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik, idrar miktarında azalma ve yüksek tansiyona bağlı baş ağrısıdır.

Böbrek enfeksiyonlarının (Piyelonefrit) belirtileri:

Böbrek enfeksiyonlarında yüksek ateş, böğür ağrısı ve karın ağrısı en önemli belirtilerdir. Bunların yanısıra kusmave halsizlik de olabilir.

İdrar kesesi enfeksiyonlarının (Sistit) belirtileri:

İdrar kesesi enfeksiyonlarında idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, hafif ateş görülür. Bazen idrar kaçırma ve karın ağrısı da ortaya çıkar.

İdrar kesesinin boşaltımını bozan hastalıkların belirtileri:

Tuvalete yetişememe,  idrar kaçırma, sık sık veya çok uzun aralarla idrara çıkma, idrar tutmak için bacaklarını sıkıştırma, kesik kesik idrar yapma idrar kesesinin boşaltılması ile ilgili problemleri akla getirir.

İdrar yollarında taş belirtileri:

Çocuklarda da böbrek taşları oluşabilir, bunlar idrar yollarına düşerek ağrı ve kanamaya yol açabilir. Çocuklardaki taş ağrısı genellikle erişkinlerdekine göre daha hafiftir.

Böbrek yetersizliği belirtileri:

Çocuklarda hızla ilerleyen böbrek yetersizliğinde idrar miktarı azalır, solukluk, halsizlik, iştahsızlık, kusma, yüzde ve bacaklarda şişme, nefes darlığı ortaya çıkar. Uzun süreli ve sinsi ilerleyen böbrek yetersizliklerinde ise ilk yıllarda idrar boldur; çocuklar geceleri birkaç defa idrara kalkabilir. Zamanla büyüme yavaşlar, kemik gelişimi bozulur, kemiklerde eğrilmeler görülür; halsizlik, iştahsızlık, solukluk gözlenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA