444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Göğüs Hastalıkları


Güncellenme Tarihi : 30 ARALIK 2020

Göğüs hastalıkları polikliniğimizde solunum yolları ile ilgili şikayetlerle (öksürük. balgam ,nefes darlığı , hırıltılı solunum, göğüs ağrısı vb. ) gelen hastalarımızın muayene tanı ve tetkikleri ( Radyolojik görüntüleme , solunum fonksiyon testleri, gereken kan ve balgam tetkikleri ) yapılmaktadır.

Astım

Genetik ve çevresel föktörlerle , havayollarının ataklar halinde tıkanması ile ortaya çıkan her yaştaki kişiyi etkileyebilen bir hastalıktır. Havayollarının toz, koku , duman ve çeşitli allerjenlere karşı aşırı duyarlılığı söz konusudur. Mikrobik olmayan bir iltihapla bronş duvarları ödemle şişer bu da öksürük, nefes darlığı , göğüste baskı hissi , hırıltı ,hışıltı ve tıkanmaya neden olur. Solunum fonksiyon testlerinde havayollarındaki darlık tespit edilebilir. Ataklar dışında ise solunum tamamen normale dönebilir. Tedavi ile kontrol altına alınabilen Astım , tedavi edilmez ise günlük yaşamı etkileyen sürekli bir hastalığa dönebilir.

Koah

(Kronik Tıkakayıcı Akciğer Hastalığı) Sigara ve diğer zararlı gaz ve partiküllerin solunum yolu ile alınmasına bağlı olarak gelişen , mikrobik olmayan hava yolları iltihabıdır. özellikle 40 yaş ve üzerinde küçük hava keseciklerinin ( alveol) harbiyeti sonrası bu keseciklere giren hava çıkamaz ve solunum açlığına yol açan Amfizem dediğimiz hastalık gelişir. Kronik bronşitte ise bu hava yollarında ödem ve salgı yapan bezlerin aşırı çoğalması ile balgam üretimi artar ve hava yolları daralır. KOAH Amfizem ve Kr. bronşitin birlikte olduğu hastalık durumudur ve nefes darlığı öksürük balgam çıkarma bulguları kış ayları başta olmak üzere daha uzun süreli olarak devam eder. erken dönemde tanı konduğunda ilerlemesi önlenebilen bir hastalıktır.

Akciğer Kanseri

Sigara tüketimi ile paralel artış gösteren Akciğer kanseri , akciğer dokularında bulunan anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkar. Hücre DNA sında yaşlanma ve çevresel faktörlerin ( sigara, asbest, radon gazı , hava kirliliği vb. ) etkisiyle mutasyonlar meydana gelir. Kanserli hücrelerin oluşumu bu şekilde başlar. Dünya genelinde her iki cinsde de kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Öksürük , göğüs ,omuz ,sırt ağrısı, balgam çıkarma , nefes darlığı, ses kısıklığı, hışıltılı solunum. zayıflama en sık görülen belirtilerdir. Erken evrede tanı konabilirse tedaviye tam yanıt alınabilmektedir.

Zatüre

Zatürrenin tıbbi adı pnömonidir. akciğerin, bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan iltihabi bir durumdur. 65 yaş üstü ,kr. hastalığı olan , sigara kullanan ve immun sistemi baskılayan ilaç kullanan bireylerde görülme sılkığı fazladır. Ateş , öksürük ,balgam çıkarma ,göğüs ağrısı ve halsizlik başlıca şikayetlerdir. Bu belirtilerle gelen hastalara muayene sonrası akciğer grafisi ,kan tetkikleri , balgam numunelerinin incelenmesi ve gerekirse Bilgisayarlı Tomografi çekilerek , uygun Antibiotik ve destek tedavileri başlanır. Bu tedavi süreci iyileşme hızına göre 21 güne kadar uzayabilir. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedavi ile hızla ve tamamen iyileşen bir hastalıktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

BRANŞ DOKTORLARI


VİDEOLAR


Dr. Şebnem Esra Öztürk | Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri hakkında detaylara bu videodan ulaşabilirsiniz. Akciğer sorunları ile ilgili şikayetleriniz için uzmanınıza danışın. Randevu ve Bilgi için 444 1 633 nolu Çağrı Merkezimize ulaşabilirsiniz. #akciğerkanseri

Dr. Şebnem Esra Öztürk | Göğüs Hastalıkları

Zatürre nedir? Kimlerde Görülür? Akciğer iltihaplanması ile ilişkisi nasıldır? Detaylı bilgi almak için doktorunuza danışmalısınız. Randevu ve Bilgi için 444 1 633 nolu Çağrı Merkezimize ulaşabilirsiniz. #zatürre #göğüshastalıkları #akciğeriltihaplanması

Dr. Şebnem Esra Öztürk | Göğüs Hastalıkları

KOAH hastalığı hakkında bilgilendirme videosudur. KOAH kimlerde görülür? Balgam çıkarma ve nefes darlığı yaşayan kişiler KOAH Hastası mıdır? Randevu ve Bilgi için 444 1 633 nolu Çağrı Merkezimize ulaşabilirsiniz. #göğüshastalıkları #koah #solunumfonksiyontesti


Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA