444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Kızamık daha çok çocukluk çağında görülen viral döküntülü bir hastalıktır.


05 Temmuz 2023

Genel Tanıtım


ÜLKEMİZDE SON ZAMANLARDA KIZAMIK HASTALIĞINDA ARTIŞ gözlemlenmektedir.

AŞI REDDİ NEDENİ İLE AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISINDA ARTIŞ VE DIŞARDAN GÖÇ YOLU İLE ÜLKEMİZE GELEN AŞILANMAMIŞ NÜFUS, KIZAMIK SALGININ BAŞLICA NEDENİ GİBİ GÖZÜKÜYOR.

KIZAMIK DAHA ÇOK ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLEN VİRAL DÖKÜNTÜLÜ BİR HASTALIKTIR.

5 yaş altı çocuklarda daha sıktır.Çok bulaşıcıdır. Solunum yolu yada hasta kişinin salgılarının bulaştığı nesnelere temas ile bulaşır.

ATEŞ,BURUN AKINTISI,GÖZLERDE KIZARIKLIK GİBİ Üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile başlar.

İlerleyen günlerde vücutta kırmızı döküntüler ortaya çıkar.

Hastalık hasta kişi ile temasdan 7-21 (ort.8-10) günsonra ortaya çıkar ve döküntü çıkmadan 4 gün önce ve çıktıktan 4 gün sonraya kadar bulaşıcıdır.

ZATÜRRE,ORTA KULAK İLTİHABI,İSHAL VE ENSEFALİT(beyin iltihabı) GİBİ KOMPLİKASYONLAR SIKTIR.

Nadir olarak 7-11 yıl sonra SSPE( subakut sklerozan Panensefalit ) diye adlandırılan ilerleyici kronik bir nörolojik hastalığa neden olabilir SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI VE NÖROLOJİK PROBLEMLER NEDENİ İLE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR.

Kızamık hastalığının özgün bir tedavisi yoktur.

Bu neden ile KORUNMA ön plana çıkmaktadır. Kızamıktan korunma ise ancak AŞIı ile mümkündür.

Kızamık aşısı koruyuculuğu yüksek olan bir aşıdır.

Çocukluk çağı ulusal aşı şemamızda 1 yaş ve 4 yaşta Kızamık,Kızamıkçık,Kabakulak(KKK) aşısı şeklinde uygulanmaktadır.Ayrıca şu anda Sağlık Bakanlığı önerisi ile 9.aylık bebeklere ek doz kızamık aşısı yapılmaktadır.Eğer 4 yaş altı bir çocuk kızamık geçiren bir hasta ile temas etmişse 4. Yaş aşısının erkene çekil mesi söz konusu olabilir.

Kliniğimizde kızamık aşısı uygulanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Doktorlar


İlgili Birimler


Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA