444 1 633

Yurt dışı aramalar:
+90 212 368 16 00

Çocukluk Dönemi Alerjileri


05 Ocak 2021

Genel Tanıtım


Özellikle metropollerde  doğup genelde tabiatla geç tanışan egzoz gazı ,inşaatlar nedeniyle artan toz, doğallıktan uzaklaşan beslenme şartları, annelerin erken çalışmaya başlama nedeniyle yeterince alınamayan anne sütü,ev kreş okul döngüsü içinde beton duvarlar arasında büyüme ve alerjik anne babalardan doğan bebek sayısında  artma ile  beraber bebek ve çocuklarda alerjik hastalıklar artmış gözükmektedir. Öyleyse alerji nedir çocuklarda neden ve nasıl ortaya çıkar, tanı tedavi ve önleyici olarak neler yapılabilir Bunları açıklamaya çalışacağız.

Alerji Nedir: 

Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi , bazı insanlarda  birtakım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara "aşırı duyarlılık" ya da "alerji" adı verilir. Alerjik reaksiyona yol açan maddelerde de "alerjen" denir. 
Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyon gelişebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığı ile parçalanması ve içinden "histamin" denilen maddenin çıkması sorumludur.

Çocukluk çağında alerjik hastalıkları genelde besin alerjileri, solunum yolu alerjileri ve ciltte temas alerjisi olarak kendini gösterir. Çocukluk çağında alerjik reaksiyonları sebep hastalık bulgusu , teşhis ve tedavileri ele alacağız.

Besin Alerjisi:

Bebekler dünyaya ilk geldiği andan itibaren anne karnında karşılamadığı besin maddeleri ile karşılaşır.Annenin yediği gıdalar anne sütüne geçer. Özellikle inek sütü proteinleri , yumurta proteinleri , kakao ,kuru yemişler deki allerjenler anne sütünden bebeğe geçtiğinde bebeğin alerjik yapısına göre  değişik bulgular gösterir.yanaklarda ve vücutta oluşan akneler en hafif reaksiyondur genelde tedavi gerektirmez. Kusma beslenmeyi reddetme aşırı gaz ve ağlama yeşil mukuslu ve bazende kanlı dışkılama, kusma kilo alamama gibi bulgular tedavi gerektirir.Tedavide öncelikle şüphelenilen gıdaların anne tarafından yenmemesi sağlanır.0-4 yaş arasında alerji testleri genelde iyi sonuç vermez ama ağır olgularda yapılmalıdır. Antihistaminik gibi ilaçlar da kullanılabilir.

Cilt Alerjisi:

Bebek  ve çocuklarda yenilen gıdalar giyilen kıyafetler sürülen nemlendirici veya kremler şampuan bazen güneş,rüzgar soğuk klorlu su sıvı sabun gibi etmenler ciltte kaşıntı kızarıklık yanma hissi gibi bulgular verir. Sebep önlenebilir ise ilaca gerek yoktur.Ama genelde kortizonlu veya kortizonsuz kremler ağızdan alınan alerji ilaçları hastalığın yoğun zamanlarında kullanılması gerekli olabilir.

Solunum Yolu Alerjileri:

Polen ,ev tozu akarı , küf , irritan dumanlar ,kokular kişinin hassasiyet seviyesine göre ve allerji yerine göre hastalıklar ortaya çıkar ve tedavisi yapılır. Saman nezlesi : gözlerde kızarma kaşınma sulanma şikayeti vardır. Yoğun vakalarda alerjik göz damlaları ve ilaçları kullanılır Alerjik rinit- sinüzit: burunda doluluk hissi uzun süren burun ve geniz akıntısı öksürük burunda kaşıntı nefes almada zorluk gibi şikayetler vardır. kortizonlu burun spreyleri ve alerji ilaçları kullanılabilir. Alerjik bronşit ve astım: en sık görülen ve düzenli tedavisi yapılması gereken bir hastalık grubudur.Özellikle ailede astım alerjik bronşit varsa daha sık ve uzun süren ataklar olur. oksuruk hırıltılı nefes alma nefes darlığı gibi şikayetler vardır. üçten fazla bronşit atağı geçiren hastalar da alerji testleri film solunum fonksiyon testleri yapılıp tedavisi yapılmalıdır çoğunlukla 5-6 yaşına kadar uygun tedavi edilen çocuklarda tekrarlamaz. Ailelerin alabilecekleri bir kısım onlemler onemlidir. Evde toz tutabilecek halı, tüylü kıyafet, oyuncak  ve battaniyelerin uzaklaştırılması duvar ve zeminlerde nemli-küflü alanların temizlenmesi, çiçek açan bitkileri evde olması özellikle bahar aylarında rüzgarlı havalar da ağaçlık yerlere gidilmemesi, evde deodorant parfüm sigara dumanına çocukların maruz kalmaması yapılabilecek başlıca önlemlerdir.
Sağlıcakla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sizi Arayalım

Ad Soyad

E-mail

Telefon

Konu

Mesaj

Randevu Oluştur

Merkezlerimizden kolayca randevu oluşturabilirsiniz.

YOUTUBE


Kadınlarda görülen en sık kanser; meme kanseri | Prof. Dr. Mehtap Tunacı

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan duktal kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan lobüler kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır. Risk Faktörleri Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; Obez veya aşırı kilolu olmak Yeterli fiziksel aktivite yapmamak Alkol kullanımı İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (+55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır. Kadın cinsiyet, ileri yaş BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler Meme kanseri öyküsünün bulunması Göğüse radyoterapi almış olmak Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi) Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

HABERLER

Tümünü Gör

SOSYAL MEDYA